ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Πώς να κάνεις μια φρέσκια αρχή τον Σεπτέμβρη

Το φθινόπωρο έχει ήδη αρχίσει και, αν είσαι σαν τον περισσότερο κόσμο, βρίσκεσαι σε άρνηση: ποιος μπορεί να αποχωριστεί τη θάλασσα, τις καλοκαιρινές φρουτοσαλάτες και τους ύπνους με κουβέρτα και κλιματιστικό;

Όμως η άφιξη του Σεπτέμβρη μπορεί να είναι μια από τις πιο δυναμικές στιγμές του έτους! Τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να γιορτάσουμε την πρόοδο που κάναμε από την αρχή του χρόνου, και να φτιάξουμε ένα πλάνο με νέους και υφιστάμενους στόχους.

Θέλοντας να σε βάλουμε σε mood «όλα είναι δυνατά», σου ετοιμάσαμε μια λίστα με συμβουλές που θα σε γεμίσουν με ενθουσιασμό και κίνητρο!

1) Ξεκίνα από μέσα σου

Κάνε ένα νοητό “replay” όσων έκανες από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα. Ποια πράγματα σε γέμιζαν ενέργεια; Τι καινούργιο έμαθες και πώς μπορείς να το αξιοποιήσεις; Τι θα ήθελες να έχεις κάνει; Άκου προσεκτικά τη φωνή μέσα σου – είναι ο πιο ειλικρινής και αξιόπιστος οδηγός σου!

Θυμίσου: Τώρα δεν είναι ώρα για σκληρές κριτικές. Τώρα είναι ώρα να συνεργαστείς με τον εαυτό σου για να φτάσεις εκεί που ονειρεύεσαι!

2) Βάλε SMART στόχους

Τα θεμέλια της επιτυχίας είναι οι στόχοι που βάζεις. Έτσι, αυτοί πρέπει να είναι SMART:

  • Συγκεκριμένοι (Specific)
  • Μετρήσιμοι (Measurable)
  • Επιτεύξιμοι (Achievable)
  • Ρεαλιστικοί (Realistic)
  • Με χρονικό όριο (Time-bound)

Για παράδειγμα, μπορείς να πεις πως «Μέχρι τον Νοέμβρη, θα έχω μάθει τις γραφές Hiragana & Katakana και 50 λέξεις στα Ιαπωνικά». Μπορείς να σκεφτείς πιο μακροπρόθεσμα, μέχρι τον επόμενο Δεκέμβρη που θα δίνεις εξετάσεις JLPT. «Σπάσε» τα όνειρά σου σε μικρά κομμάτια, και έτσι θα χαίρεσαι κάθε φορά που πετυχαίνεις κάτι!

3) Βάλε προτεραιότητες

Έχεις συγκεκριμένους πόρους στα χέρια σου: χρόνο, budget, οτιδήποτε μπορείς να αξιοποιήσεις. Σε ποιους στόχους θα τα μοιράσεις; Μην ξεχνάς: be realistic!

4) Παίξε με checklists

Εδώ θα αφήσουμε την επιστήμη να μιλήσει: με κάθε ✓ που βάζεις στη λίστα σου, ο εγκέφαλός σου απελευθερώνει ντοπαμίνη! Αυτή η ορμόνη σχετίζεται με τη χαρά, τη μάθηση και το κίνητρο. Με απλά λόγια: όταν ολοκληρώνεις κάτι, ο εγκέφαλός σου είναι προγραμματισμένος να σε ενθαρρύνει για να κάνεις περισσότερα!

Θυμίσου: Να είσαι συνεπής! Αφιέρωσε χρόνο στις checklists σου στην αρχή κάθε μέρας, και μην ξεχνάς να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για τις επιτυχίες σου!

5) Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου

«Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψεις ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα».

Υπάρχει κάτι που θες να δοκιμάσεις, να αποκτήσεις, να εξερευνήσεις αλλά το αναβάλλεις;

Σκέψου τι είναι αυτό και κυνήγησέ το. Αν για παράδειγμα σου αρέσουν τα anime και το σχέδιο, ξεκίνα μαθήματα σχεδίου Manga, φτιάξε το καλλιτεχνικό σου πορτφόλιο και πήγαινε στο επόμενο level!

6) Πήγαινε ξανά σχολείο

Δεν εννοούμε να επιστρέψεις κυριολεκτικά σε αυτό, εκτός αν το έχεις αποφασίσει! Αυτό που εννοούμε είναι πως ο εγκέφαλός σου έχει ανάγκη από πράγματα που του εξάπτουν την περιέργεια.

Φτιάξε λοιπόν ένα δικό σου «σχολείο», με μαθήματα που σε ενδιαφέρουν! Δες ντοκιμαντέρ αντί για σειρές, ανακάλυψε ένα νέο blog, διάβασε ένα καινούργιο βιβλίο ή ξεκίνα κάποιο online course.

Είσαι μερικά κλικ μακριά από το σχολείο που πάντα ήθελες! Για να στο φέρουμε ακόμα πιο κοντά, σου προτείνουμε να ξεκινήσεις με online μαθήματα Ιαπωνικών. Έχεις όλη την εμπειρία μας τάξης, ευελιξία στο ωράριο, πλούσιο υλικό μελέτης και ζωντανές παραδόσεις που αποθηκεύονται για να κάνεις επανάληψη, όλα οργανωμένα στην πλατφόρμα μας!

7) Μην ξεχνάς να διασκεδάζεις!

Γέμισες τις μπαταρίες σου το καλοκαίρι, οπότε φρόντισε να παραμείνουν γεμάτες. Όσο θα προγραμματίζεις το μέλλον σου, μην ξεχνάς να αφήνεις κενά για ξεκούραση και διασκέδαση. Ένα ξεκούραστο μυαλό είναι πάντα πιο παραγωγικό και μπορεί να ονειρεύεται χωρίς όρια!

 

logoside