ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΕΝΤΡΟ ΙΑΠΩΝΙΚΩΝ & ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ

Οι 10 πιο δημοφιλείς δουλειές για ξένους στην Ιαπωνία – Εσύ ποια προτιμάς;

blog-japan

Η Ιαπωνία υπολογίζεται πως θα προσελκύσει ως και 340.000 εργαζόμενους από το εξωτερικό τα επόμενα χρόνια. Κι εσύ μπορείς να γίνεις ένας/μία από αυτούς.

Σου αρέσει η ιαπωνική κουλτούρα, αλλά θες περισσότερα. Κάπου ανάμεσα στα αγαπημένα σου anime και τους μπουφέδες με sushi, μπορείς να δεις τον εαυτό σου στο Τόκιο: ξυπνάς και ετοιμάζεσαι για τη δουλειά σου, μπαίνεις στο ιαπωνικό μετρό, χαιρετάς σε άπταιστα Ιαπωνικά τους συναδέλφους σου και ζεις τη ζωή που πάντα ήθελες.

Και… τι δουλειά είπαμε πως θα κάνεις;

Αν ετοιμάζεσαι να συμπληρώσεις το μηχανογραφικό σου, θες να κάνεις στροφή στην καριέρα σου ή απλά «ψάχνεσαι», πρέπει να ξέρεις ποια επαγγέλματα θα σου εξασφαλίσουν κάτι παραπάνω από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία.

1) Επαγγελματίας στο IT

Αν ονειρεύεσαι μια θέση στο κομμάτι του programming/software engineering, θα χαρείς μαθαίνοντας πως είναι η δεύτερη δημοφιλέστερη δουλειά για ξένους που ζουν στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο επιχειρηματικός κόσμος ψάχνει «νέο αίμα», ώστε να ενισχύσει τα ήδη εξελιγμένα προϊόντα που κυκλοφορούν. Επίσης, αυτές οι θέσεις έχουν αρκετά χαμηλές απαιτήσεις όσον αφορά τη γνώση της γλώσσας! Το αν θα αναπτύξεις μια νέα εφαρμογή Εικονικής Πραγματικότητας ή το επόμενο μοντέλο υπερ-τουαλέτας είναι στο χέρι σου. Πώς σου ακούγεται, φίλε ανερχόμενε προγραμματιστή;

2) Μηχανικός

Μπορεί να προτιμάς την αυτοκινητοβιομηχανία ή τα ηλεκτρολογικά. Ίσως πάλι σε ενθουσιάζει το design και η κατασκευή εξαρτημάτων για έξυπνα παιχνίδια ή άλλες συσκευές. Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις φαίνονται πρόθυμες να προσλάβουν ξένους για αυτούς τους ρόλους. Προτεραιότητά τους είναι οι διαδικασίες να παραμένουν onshore (εντός συνόρων).

3) Μεταφραστής και διερμηνέας

Πάντα υπάρχει ανάγκη για ανθρώπους που μιλάνε ξένες γλώσσες και καλά Ιαπωνικά. Δεν αποκλείεται να βρεις αγγελίες και για άτομα που μιλάνε Ελληνικά! Τέτοιες θέσεις συνηθίζονται στη βιομηχανία του Gaming, αλλά και σε κάθε επιχείρηση που θέλει να μεταφράσει τα κείμενά της και να επεκταθεί σε νέες αγορές. Pro-tip: αν έχεις ήδη εμπειρία σε έναν κλάδο, αυξάνονται οι πιθανότητες να κλείσεις μια μεταφραστική δουλειά σε αυτόν!

4) Δάσκαλος Αγγλικών

Δεν θα παραλείψουμε τη #1 δουλειά, ειδικά για όσους έχουν τα Αγγλικά ως μητρική γλώσσα. Στις απαιτήσεις περιλαμβάνεται ένα πρώτο πτυχίο και αποδεικτικά της επάρκειας διδασκαλίας. Λόγω της αρκετά μεγάλης προσφοράς εργασίας, οι μισθοί δεν είναι ιδιαίτερα υψηλοί, όμως αρκετοί δάσκαλοι Αγγλικών αναφέρουν ότι κέρδισαν ανεπανάληπτες εμπειρίες. Αν αγαπάς να διδάσκεις και σου αρέσουν οι ξένες γλώσσες, δοκίμασε να το κυνηγήσεις!

5) Διαφημιστής

Όλοι έχουμε δει μια «τρελή» ιαπωνική διαφήμιση και έχουμε εντυπωσιαστεί από τα ευφάνταστα concepts τους. Το επόμενο από αυτά τα αριστουργήματα μπορεί να φέρει την υπογραφή σου! Αν σκέφτεσαι δημιουργικά (και στρατηγικά), παρακολουθείς τις εξελίξεις και σ’ αρέσει το μάρκετινγκ, μόλις βρήκες το κάλεσμά σου.

6) Ερευνητής

Η Ιαπωνία βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως για τις περισσότερες δαπάνες σε Έρευνα & Ανάπτυξη (περίπου 165 δισ. δολάρια). Σε ορισμένους τομείς, όπως η ρομποτική, η Ιαπωνία προσελκύει μεγάλο αριθμό ερευνητών και θέλει πάντα να προσλαμβάνει τους κορυφαίους των κορυφαίων. Μπορείς να ανταπεξέλθεις στην πρόκληση;

7) Υπάλληλος στον τραπεζικό τομέα

Αν θες να δουλέψεις με επενδύσεις ή με την τεχνολογία των τραπεζών, κάπου εκεί υπάρχει μια θέση με το όνομά σου. Οι ιαπωνικές τράπεζες μπορεί να προσλάβουν ξένους για κάθε λειτουργία τους, μέχρι και στο κομμάτι της Πληροφορικής. Αν και οι δουλειές αυτές έχουν μικρή διάρκεια (συνήθως αφορούν σε συγκεκριμένα projects), φημίζονται για το ύψος των μισθών.

8) Υπάλληλος στον τουριστικό τομέα

Έχεις δει τις τουριστικές περιοχές της Ιαπωνίας. Έχεις σκεφτεί τι ανάγκη έχουν για προσωπικό που μιλάει ξένες γλώσσες; Αν είσαι πρόθυμος να μάθεις keigo (επίσημα Ιαπωνικά) και έχεις μερικά πτυχία γλωσσομάθειας, μπορείς να ξεχωρίσεις και να γίνεις σερβιτόρος, πωλητής, δάσκαλος snowboarding… οτιδήποτε χρειάζονται οι τουρίστες!

9) Πωλητής

Οι ιαπωνικές επιχειρήσεις που έχουν πελάτες στο εξωτερικό θέλουν να προσλαμβάνουν ξένους υπεύθυνους πωλήσεων. Αν λοιπόν σου αρέσουν οι διαπραγματεύσεις, μιλάς Ιαπωνικά, έχεις γνώσεις μάρκετινγκ και εμπειρία σε πωλήσεις B2B, άρχισε να στέλνεις βιογραφικά!

10) Υπεύθυνος Προσλήψεων / Recruiter

Τέλος, μπορεί να γίνεις recruiter σε όλους τους τομείς που προαναφέραμε. Υπάρχουν ειδικές εταιρίες που εξειδικεύονται στις προσλήψεις ξένων εκ μέρους των εταιρειών που τους ζητάνε. Με άλλα λόγια: τροφοδοτείς την ιαπωνική αγορά εργασίας με άτομα σαν και εσένα! Μπορεί να μην είναι μια σταθερή δουλειά, έχει ωστόσο αξιοζήλευτες απολαβές.

Τώρα, τι παραπάνω χρειάζεται να ξέρεις;

  • Πριν πάρεις τη μεγάλη απόφαση, επισκέψου την Ιαπωνία. Ψάξε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που αναζητά ο μέσος τουρίστας. Προσπάθησε να καταλάβεις τον τρόπο ζωής τους και αν σου ταιριάζει. Αν ήδη έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα για αυτό, μπορείς να πείσεις πιο εύκολα τους υποψήφιους εργοδότες σου ότι παίρνεις στα σοβαρά τη μετανάστευση. Και το σημαντικότερο: τότε μόνο θα είσαι βέβαιος/-η ότι βαδίζεις στη σωστή κατεύθυνση.
  • Φτιάξε ένα πλάνο. Βάλε προθεσμίες στον εαυτό σου, υπολόγισε πόσα χρόνια θα χρειαστείς για να αποκτήσεις τα απαραίτητα πτυχία, βρες τις αγγελίες και οπλίσου με υπομονή και πειθαρχία.
  • Αναζήτησε εδώ τις απαραίτητες πληροφορίες για τις άδειες παραμονής και εργασίας, και διάβασε προσεκτικά τις προϋποθέσεις.
  • Τέλος, κάνε πολύ καλή έρευνα για τους υποψήφιους εργοδότες σου και τις συνθήκες εργασίας που προσφέρουν. Παρά την τεχνολογική και οικονομική πρόοδο, η Ιαπωνία έχει μέχρι και σήμερα μια από τις πιο σκληρές αγορές εργασίας. Η ισορροπία προσωπικής-επαγγελματικής ζωής θα πρέπει να είναι προτεραιότητά σου σε κάθε απόφαση που θα κληθείς να πάρεις.

Η μετανάστευση σε μια ξένη χώρα αποτελεί επένδυση για το μέλλον σου, και γι’ αυτό είναι περίπλοκη ή -μερικές φορές- τρομακτική. Προϋποθέτει να έχεις ένα ξεκάθαρο όραμα για το τι αναζητάς, να ξέρεις τις δυσκολίες που θα συναντήσεις και να μην αποκαρδιώνεσαι. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, στο τέλος θα έχεις ζήσει μοναδικές εμπειρίες και θα έχεις κερδίσει μαθήματα ζωής!

Με πληροφορίες από: Nikkei, Japan-Talk, The Culture Trip, GaijinPot

 

logoside